• Tijd voor rust en bezinning

   De winter is de nacht van het jaar. Krachten van vernieuwing en zuivering zijn aan het werk. Er zit nieuw leven gehuld in de dood. Er is een snelle groei gehuld in rust. Zij is de ijskoningin met een warm hart. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei. Wanneer het lichaam vertraagt kan de geest tot rust komen. De zaden die in de herfst in de aarde zijn gevallen, worden in hun rust gezuiverd. diep in Moeder aarde bouwt zich de energie op die straks nodig is voor groei. Maar nu is het nog stil. Sommige zaden zullen in de lente in het licht komen te staan, andere niet. Zomaar. Zaden waar het licht op valt, die genade ontvangen, worden eerst in de verborgen wereld van de geest geboren om vervolgens in de lente in te dalen in een vorm.

  De (energetische) winter is het seizoen van bezinning. In de winter lijkt alles even stil te staan. De natuur heeft zich volledig teruggetrokken en gebruikt deze periode om te herstellen. Het is een seizoen waarin je mag vertragen en volledig naar binnen mag keren om tot je eigen kern te komen. We mogen in deze periode de yin energie die nu ook de overhand heeft in de natuur, volledig omarmen.

 • Energetische winterverloop

  De seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Energetisch gezien wordt de verdeling gebaseerd op de verdeling van de yin- en yang energie. Voor ons begint de zomer op de langste dag van het jaar; 21 juni. Maar energetisch gezien is deze dag het hoogtepunt van de zomer en niet het begin. De yang piekt op deze dag en de Yin energie is op haar laagst. Dit geldt ook voor de andere seizoenen. Zo is 21 december niet de start van de winter, maar juist het hoogtepunt. De dag waarop Yin piekt.

   Energetische winterverloop;

  • Begin - 6 November
  • Hoogtepunt - 21 december
  • Einde 4 februari
 • Laat los wat losgelaten mag worden

  De winter is de periode waarin je je innerlijke natuur dieper kunt onderzoeken. Zaken die nog aandacht behoeven omdat je ze tot nu toe nog niet verwerkt hebt. Waar het hier omgaat is het opbouwen van het vertrouwen in jezelf door bezinning en vergeving

  We zien de dagen korter worden en de wind blaast de laatste bladeren van de bomen. Een teken om nu toch echt afscheid te nemen van wat je misschien nog niet losgelaten hebt de afgelopen periode. November is een maand van transformatie. Binnen in jou vindt er al sluimerend een vernieuwing plaats die zich straks in de lente mag gaan ontwikkelen. Dat kan ook zorgen voor een innerlijke tweestrijd met belemmerende overtuigingen en oude pijnen die omhoog komen. Loop hier niet van weg, want het is een mooie uitnodiging voor reflectie. Neem een moment om voor jezelf op te schrijven wat je los mag laten. Neem dit mee voor een wandeling in de natuur en verbrand daarna het papiertje om letterlijk de energie vrij te maken.

 • Wil jij ook meer flow in je leven?

  Wil jij ook gehoor geven aan je innerlijke ritmen en heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding hierin? Heb je behoefte aan helderheid en inzichten in je innerlijke natuur en kun je hierbij hulp gebruiken? Ik begeleid je graag verder op je pad door middel van maatwerk!

  dit spreekt me wel aan