• De Magie van Rituelen

  Een ritueel is een manier om de kleine dingen in het dagelijks leven te koesteren, om je emoties te erkennen of gewoon om even bewust stil te staan en wat aandacht te besteden aan je ziel. 

  Rituelen zijn een mooie manier om te onthaasten, goed voor jezelf te zorgen en meer ruimte in je leven te creëren voor spiritualiteit. Daarnaast kan een ritueel bijvoorbeeld ook een bron van steun zijn in moeilijke tijden. Wanneer je ruimte maakt in je dagelijks leven voor rituelen, zul je zien dat ze je houvast maar ook plezier kunnen brengen.

 • De kracht van Rituelen

  Een ritueel kan eigenlijk van alles zijn. Maar de kern van elk ritueel komt hier op neer:

  • Aanwezig zijn in het moment
  • Kanaliseren van energie
  • Bewust aandacht schenken aan je emoties en gevoelens en/of aan je lichaam en ademhaling.
  • Een intentie neerzetten. Dit kan zijn loslaten, eren,herdenken, activeren ect.

   Mensen voeren al eeuwen lang rituelen uit in alle religies en culturen. Ze geven je dagelijks leven vastigheid en bieden structuur. Ook kunnen ze je helpen om na een heftige gebeurtenis jezelf weer houvast te geven.

  Een ritueel hoeft niet perse met kaarsen, wierook, edelstenen, etherische olie en andere attributen te worden uitgevoerd. Maar dit soort producten kunnen je wel ondersteunen en makkelijk in een kalme staat van zijn brengen. Bij een ritueel gaat het echter veel meer om de intentie. Doe het met je volle aandacht, vanuit rust. Want dan brengt een ritueel je dichterbij jezelf en raak je als vanzelf afgestemd met het universum en de wereld om je heen.

   

 • Het zijn de kleine dingen die het doen

  De magie begint wanneer je bewust aandacht aan iets schenkt. Zo ook aan jezelf. Jij bent het belangrijkste wat er is Het zijn de kleine dingen die het doen. Een voorbeeld van een ritueel kan zijn: Jezelf een avondje vrij plannen voor wat selfcare ; neem tijd om heerlijk in een warm bad te gaan en trakteer je huid op een gezichtsmaskertje bijvoorbeeld. Of begin nu eindelijk eens aan dat ene boek wat je al zolang wilt lezen. Maar ook een dagelijks gebed, mantra of affirmatie opzeggen is een ritueel.

  Mijn dagelijkse ritueel is even stilstaan bij mijn altaar, afstemmen met m'n innerlijke zelf en m'n  gidsen om sturing en leiding te ontvangen. Wellicht vindt je het woord  ‘altaar’ heel religieus klinken maar het is niets meer dan een plekje creëren waar je jezelf even terug kunt trekken.

  Mijn huisaltaar heeft een prominent plekje in de slaapkamer, waar ik elke ochtend start met mijn dag. Daarnaast heb ik in mijn atelier ook een altaar welke ik gebruik als ik aan het werk ben of voor iemand een kaarsje brandt. Het hoeft niet persé eéń altaar te zijn hoor, meerdere plekjes in huis is prima, het zijn jouw krachtplekjes tenslotte. 

 • Volg de ritmen van de natuur

  Ikzelf pas mijn altaar aan aan de seizoenen. Dit doe ik intuïtief en heb hier geen vaste dag of datum voor. Ik voel als t ware wanneer het tijd is om de energie van het volgend seizoen uit te nodigen en te verwelkomen. De energie verandert  namelijk met de seizoenen en ik stem daar op af omdat ik mijn innerlijke ritmen volg wat je terug ziet op mijn altaar. In het kort staan de seizoenen voor de volgende energieën:

  • De lente is een periode van groei, nieuwe plannen, beweging en ontwikkeling.
  • De zomer is een periode van overvloed, passie, doen, naar buiten gericht, genieten en wilskracht.
  • De herfst staat voor loslaten, naar binnen keren, overdenken, het verfijnen van lessen
  • De winter staat voor vertragen, bezinnen, rust en stilte

  Ik neem hier uitgebreid de tijd voor en maak er een echt feestje van!

 • Creëer je eigen krachtplek!

  Een altaar hoeft er helemaal niet uit te zien als een echt ‘altaar’. Het kan heel simpel: een klein tafeltje, een plekje in de kast of hoekje is al voldoende. Kies vooral een plekje in huis waar jij je op je gemak voelt. Ik vind het fijn dat het een plek is die ik elke dag kan zien en er contact mee kan maken. Je kunt zelf eens reisaltaar maken die je overal mee naartoe kunt nemen.

  Je kunt je plekje inrichten naar eigen wens, het kan alleen een kaarsje  op staan  met een kaart of een bloem. Of bijvoorbeeld een beeldje of een souvenir. Wat voor jou goed voelt.

  Een altaar is ervoor bedoeld een rustpunt in je huis te creëren. Je kunt er mediteren, een intentie zetten, denken aan een overleden dierbare of gewoon even opladen. Zelf steek ik er dagelijks een kaarsje aan. Deze staat voor licht en hoop. Zo wordt ik dagelijks herinnert aan mijn dienstbaarheid. Je kunt je doelen opschrijven op papier en dit bij je altaar neerleggen.

  Een edelsteen neerleggen om je intentie te versterken is ook een mooie aanvulling op je altaar Zo staat bijvoorbeeld Amethist voor spiritualiteit en bescherming en Rozenkwarts voor (zelf) liefde.

  Het branden van wierook, palo santo of witte salie bij je ritueel reinigt je aura en de omgeving en haalt de negatieve energie weg.

  Richt je altaar in op gevoel met spullen die jij mooi vindt en maak er jouw krachtplek van!