• Tijd voor evaluatie en loslaten

  De herfstperiode is een mooi moment om balans op te maken. De laatste oogst van het afgelopen jaar staat te rijpen op het veld en kan nu worden binnengehaald.  De tijd van naar buiten gerichte groei loopt op z'n eind. Het is tijd om naar binnen te keren en rustig te werken vanuit je bron. Een fase van dankbaarheid breekt aan alsook een periode van afscheid en loslaten. 

  Welke wensen en verlangens heb je uitgesproken? Dit zijn de zaadjes die jij in het voorjaar heb gezaaid en in ze zomer voor hebt gewerkt. Welke zijn er daadwerkelijk tot bloei gekomen en heb je ook kunnen oogsten. Waar ben je dankbaar voor? Wat is niet tot bloei gekomen, waar ga je afscheid van nemen? 
   
  De herfstperiode staat voor loslaten, naar binnen keren, reflecteren en overdenken. Zoals de boom haar bladeren laat vallen. Wat wil jij de komende maanden praktisch, fysiek en emotioneel loslaten?
   
  Deze periode is een geschikt moment om te overdenken wat voor jou voor nieuwe voeding kan gaan zorgen en stel indien nodig stel je je plannen bij. Dit ‘verteringsproces’ is noodzakelijk omdat het de basis is voor de groei van het nieuwe; voor jouw nieuwe plannen, doelen en dromen. De herfst de ideale periode om een dagboek bij te houden om jouw doelen en gevoelens inzichtelijk te krijgen.
 • De energetische herfstverloop

  De seizoensindeling zoals wij die kennen is gebaseerd op de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Energetisch gezien wordt de indeling echter gebaseerd op de verdeling van de yin- en yang energie. Voor ons begint de zomer op de langste dag van het jaar: op 21 juni. Maar energetisch is deze dag juist het hoogtepunt van de zomer en niet het begin. De Yang energie piekt op deze dag en de Yin energie is op haar laagst. En dit geldt ook voor de andere seizoenen. Zo is 21 december niet de start van de winter, maar juist het hoogtepunt. De dag waarop de Yin energie piekt.

  De energetische herfstverloop; 

  • Begin – 6 augustus
  • Hoogtepunt – 21 september
  • Einde 6 november
 • Leven in de flow van de herfst energie

  De maatschappij zoals wij die kennen is voornamelijk gericht op meer, beter en groter. Het is alleen nog lente en zomer energie wat van ons wordt verwacht. Maar er is niets wat oneindig doorgroeit. Ook verstilling, rust, afbraak mag er zijn, sterker nog MOET er zijn. Wij mensen zijn ook cyclische wezens. Ons lichaam, ons denken en ons gevoel doorlopen evengoed de lente, zomer, herfst en winter. Wij zijn hier onlosmakelijk mee verbonden en zijn veel beter in balans wanneer we de veranderingen van de natuur bewust ondergaan.

  In de herfstperiode mag je letterlijk meer uit de ‘doen’ modus gaan, even terugschakelen en wat meer rust inbouwen in je dagelijkse activiteiten. Je mag meer overdenken en reflecteren.  Een geschikt moment om taken af te ronden en te evalueren. 

  Je kunt ook opruiming houden of een najaarsschoonmaak (vind ik zelf altijd prettig.) Opruimen wat ik niet meer gebruik, spullen weggeven aan een goed doel of er iemand anders blij mee maken. Zo creëer ik letterlijk en figuurlijk meer ruimte in mezelf als om me heen. Dit geeft meer rust al zeg ik het zelf. Probeer het eens zou ik zeggen

  Jezelf afstemmen met moeder natuur is ook een mooie manier om de verbinding te voelen met je innerlijke natuur. Kies jouw favoriete plek uit bij jou in de buurt. Dit kan een park zijn, een bos of een andere plek. Maak een heerlijke herfstwandeling en kijk wat je onderweg zoal tegenkomt. Trakteer jezelf bij thuiskomst op een lekkere kop thee of warme chocomel!

 • Wil jij ook meer in flow leven?

  Wil jij ook gehoor geven aan je innerlijke ritmen en heb je behoefte aan ondersteuning en begeleiding hierin? Heb je behoefte aan helderheid en inzichten in je innerlijke natuur en kun je hierbij hulp gebruiken? Ik begeleid je graag verder op je pad door middel van maatwerk!

  dit spreekt me wel aan