• Ontdek jouw Spiritualiteit!

  We hebben allemaal onze rugzak. Bij de een zit ie voller dan bij de ander. Bij de een is ie netjes geordend, bij de ander een complete chaos. Deze rugzak nemen we overal mee op avontuur en soms heb je de behoefte om 'm eens helemaal leeg te kieperen en op te ruimen. 

  Ik vergelijk het altijd met m'n handtas. Door de tijd heen raakt ie voller en voller. En dus ook zwaarder en zwaarder. En dan ben ik er opeens helemaal klaar mee. Dan kieper in m'n tas letterlijk op z'n kop en ga opruimen. Een zooi dat er dan uit komt is niet te geloven. Ik vind het altijd weer wonderbaarlijk dat er zoveel in een tas past! Soms is het beter om gewoonweg een nieuwe tas te kopen.....

  Zo werkt het ook met onze gedachten en gevoelens. Er vormt zich een opeenstapeling van allerlei gedachten en gevoelens waardoor we steeds minder kunnen genieten van alledaagse dingen. En dan zijn we er "opeens"helemaal klaar mee. Maar dan....

  We zijn veelal van mening dat het nu even niet uitkomt om eens stil te staan bij onszelf. We hebben het gevoel dat de grond onder onze voeten wordt weggevaagd als je "toegeeft" aan jezelf. Dit is een veel voorkomend gedachtepatroon bij veel mensen, Dit is een lange tijd mijn eigen overtuiging geweest. Door weer in contact te komen met onze gevoelens kunnen we weer kennismaken met onze wilskracht en zelfvertrouwen. Je kunt dan sterke flexibele grenzen stellen, actie ondernemen en jezelf aanpassen.

  Het fysieke zien en gezien worden is van belang voor de persoonlijke groei, het is een menselijke behoefte om erkend te worden als een uniek individu. Dit proces gaat echter niet vanzelf, als je echt iets wilt veranderen zal je gebruik moeten maken van je wilskracht. Niemands leven gaat over rozen. Iedereen krijgt het nodige te verwerken. 

  De eerste stap bij het leren ontwikkelen van de wil is inzien dat je een wil hebt. Een gevoel van machteloosheid betekent niet dat je geen wil hebt, maar dat je niet in staat bent je voortdurend onbewuste werkende wil te herkennen en ermee samen te werken. 

  Als we anderen overal de schuld van geven, kunnen we alleen maar hopen dat anderen zullen veranderen, iets wat buiten onze macht ligt. Als we accepteren dat we Zelf Verantwoordelijk zijn, maken wij het lot afhankelijk van Onze Eigen Wil. Hoewel we niet alles in de hand hebben, hebben we zelf  de keuze hoe we ergens op reageren.

  Door het besef van het feit dat we een keuze hebben, kunnen we onze “verplichtingen” in een ander licht plaatsen. Hoe vaak per dag denken we niet aan de dingen die we moeten doen. We voelen ons verplicht om de afwas te moeten doen, dat we nog dingen moeten repareren, of dat we meer tijd met onze kinderen moeten doorbrengen.  Het werkt ontmoedigend als we deze reeks zien als verplichtingen in plaats van keuzes die we zelf maken.

  Maak van je verplichtingen een keuze voor jezelf. Deze subtiele verandering in onze houding helpt ons vriendschap te sluiten en weer op één lijn te komen met onze eigen wil. Tevens werkt dit positief op je zelfbeeld.  

  De eigenschappen van gevoelens zoals kracht, wil, vitaliteit en zelfdiscipline vinden hun oorsprong in ons zelfbeeld. Ons zelfbeeld ontstaat door onze persoonlijke ervaringen welke hun oorsprong vinden in onze kindertijd. 

  Als ons zelfbeeld positief is zijn we vol zelfvertrouwen, assertief en vol daadkracht, discipline en levenslust.  Als ons gevoel van eigenwaarde gering is, worden we geplaagd door twijfel en zitten we vol zelf-verwijten en schaamte. Deze gevoelens zuigen al onze energie weg.

  Voel je steeds meer weerstand, dan eindigen we in een toestand van onbeweeglijkheid. De twijfel en verwijten worden nog groter en vormen een visuele cirkel.

  Het gevoel van eigenwaarde is dus een realistisch zelfbeeld. Dit geeft onze grenzen en beperkingen aan. Gebaseerd op onze emotionele identiteit, die ons bewustzijn stimuleert en ervoor zorgt dat we ons gelukkig en met anderen verbonden voelen. 

  Ga bij jezelf eens na hoe jouw zelfbeeld is. Door bewustwording ontwikkel je al experimenterend een realistisch beeld van onze eigen mogelijkheden. Door zelfdiscipline scherpen we onze vaardigheden.

  Als je inzicht wilt krijgen hoe jouw zelfbeeld is kun je bedenken hoe anderen over je denken. Hoe jij denkt dat anderen over je denken, heeft invloed op hoe jij uiteindelijk over jezelf denkt. Het is de buitenwereld die jouw binnenwereld weerspiegelt...